Basiscursus wijn
Een spoedcursus wijnkennis en wijnproeven.
Deze cursus is ideaal voor zij die weinig of geen kennis hebben van de wijnwereld en zich hierin willen verdiepen.
Gedurende vijf sessies bespreken we wijnbouw, de kunst van het wijnproeven en de belangrijkste witte en blauwe druivenrassen en mousserende wijnen.
Tijdens elke les worden ook verschillende wijnen geproefd.
De prijs voor deze vijfdelige cursus bedraagt
250€ incl. btw.
In deze prijs is het verhuur van het lokaal, een cursus op papier en de kostprijs van de geproefde wijnen inbegrepen.
De eerstvolgende basiscursus start in september 2024 en duurt vijf weken. De lessen vinden telkens plaats op woensdagavond in de Pabilo-lokalen te Bilzen.
Starten doen we om 20 uur, het einde van elke les is voorzien omstreeks 22.30 uur.
1
Alles over terroir, bodems en wijn leren proeven
In deze eerste sessie gaan we dieper in op wat er met 'terroir' bedoeld wordt en welke verschillende bodemsoorten er zijn voor wijnbouw. Ook leren we hoe je wijn kan proeven zoals een professional.
2
Oogst, druif, rijping
+ Degustatie witte druivenrassen
We doorlopen het hele proces dat een druif doormaakt voor hij tot wijn geperst wordt, van de bloei tot de oogst en vervolgens de verschillende soorten rijpingen. Gevolgd door een proeverij van de vijf meest voorkomende witte wijnen.
3
Hoe wordt wijn gemaakt?
+ Degustatie blauwe druivenrassen
Tijdens deze sessie ontdekken we de verschillende methoden van wijn maken en wat daarbij zoal fout kan gaan. Ook proeven we de vijf belangrijkste rode wijnen wereldwijd en leren we de onderlinge verschillen kennen.
4
Hoe wordt mousserende wijn gemaakt
+ Degustatie bubbels
Deze les staat volledig in het teken van bubbels. We duiken in de wereld van de belangrijkste mousserende wijnen, hoe deze gemaakt worden, en uiteraard proeven we ze ook.
5
Foodpairing
+ Blind tasting
We overlopen de basisprincipes van foodpairing: welke wijn zet je naast welk gerecht of omgekeerd?
Vervolgens testen we onze opgedane kennis aan de hand van een blinde proeverij.